A görgősláncról részletesen

jún 30, 2023 | Görgősláncok

A görgőslánc a mezőgazdasági gépek egyik fontos alkatrésze. Megvan a maga szerepe a gép működésében, ezért, ha elhasználódik, le kell cserélni, de haladéktalanul.

Az senki előtt nem titok, hogy egy gép rengeteg alkatrészből áll és ezek az alkatrészek egymáshoz kapcsolódnak. Az összehangolt mozgás eredménye, hogy a gép életre kel és a működtetésével lehet gabonát aratni vagy éppen begyűjteni a lucernát, betakarítani a répát, amikor már eljön az ideje. Az alkatrészek élettartama véges, tehát előbb vagy utóbb bevégzik a pályafutásukat.

Az alkatrésztől és a gépben betöltött szerepétől is függ, hogy mikor jön el az az idő, hogy egy következő alkatrész foglalja el a régi helyét. Egyes gépalkatrészek tovább bírják, de vannak olyanok is, amik az állandó súrlódás következtében rendszeresen ki vannak téve a koptató hatásnak. Amelyik alkatrészt ilyen mechanikai hatás ér, az gyorsabban el is fog használódni, mint azok, amik nem kopnak olyan gyorsan.

görgőslánc

Láncok, hajtások és energiaátvitel

A görgősláncokból léteznek mezőgazdasági görgősláncok, illetve ipari felhasználású láncok is. A görgőslánc jellemzője, hogy a csúszásmentes hajtásokat kiegészítő elemek egyike. A csúszásmentesség a lánc és a lánckerék között mutatkozik meg. Hosszát, alapanyagát és kialakítását tekintve is többféle lehet egy ilyen lánc. Egy lánc készülhet egy vagy több soros változatban is, de létezik hevederes lánc is, kifejezetten a nagyobb terhelésekhez.

A lánchajtások a gép tengelyei között erőt továbbítanak. Az energia a tengelyek között felszerelt lánc segítségével is jut egyik pontból a másikba. A szíjhatásokkal ellentétben a lánchajtások kevesebb módosítást igényelnek, mert nem csúsznak el, stabilabban maradnak meg a beállított helyükön. A lánchajtások kevesebb beállítást is igényelnek és a csapágyak terhelése is jóval alacsonyabb.

Ezt a hajtástípust előszeretettel alkalmazzák olyan berendezésekben, amikkel emelni vagy szállítani lehet, de a mezőgazdasági gépek, valamint a motorok alkatrészei között is megtalálható a görgőslánc. Az ipar és a mezőgazdaság is nagy hasznát veszi ennek a láncnak. Ez a típusú lánc a hajtóláncok között az egyik legmagasabb minőséget jelenti. A neve is jelzi, hogy görgői vannak, ennek köszönhetően pedig a súrlódást ki lehet küszöbölni, amit a lánc fogai okoznának.

görgőslánc

Az ipar és a mezőgazdaság számára is kínál a cégünk olyan gépalkatrészeket, amiket évek óta forgalmazunk. Ezeknek az ékszíjaknak, görgősláncoknak és lánckerekeknek az a sajátossága, hogy a legkiválóbb német minőséget képviselik.

Keresse kollégánkat bizalommal, ha egy alkatrész már nem bírja tovább és pontosan ugyanolyat szeretne beszerezni! Az eredetivel hajszálpontosan megegyező színvonalú gépelemet küldünk Önnek, méghozzá korrekt áron és rövid várakozási idővel. Mindenben a segítségére leszünk, akár kérdése van a görgőslánc árakról, akár tájékozódni szeretne, csak lépjen kapcsolatba velünk a weboldalon szereplő elérhetőségek bármelyikén!


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu