A traktor ékszíj meghibásodása

márc 28, 2024 | Mezőgazdasági ékszíj

A traktor ékszíjak a mezőgazdasági gépek fontos alkatrészeinek számítanak. A karbantartásuk segíti a gépek állapotának a megőrzését.

A traktoroknak tavasztól már kezdődik a szezon, ami azt jelenti, hogy feladattól függően szinte folyamatos a kihasználtságuk, egészen a tél beköszöntéig.

A munka megszakítása anyagi veszteséggel jár, ennek az elkerüléséhez gondot kell fordítani az alkatrészek ellenőrzésére. A traktorba szerelt ékszíjak funkciója, hogy energiát és erőt visznek át az alkatrészek között, részt vesznek a meghajtásban. Értelemszerűen a hibás ékszíj megakasztja a mezőgazdasági gép működését. A meghibásodás hatással lehet a traktor teljesítményére és üzemanyag fogyasztására is.

A traktor ékszíj meghibásodása

Milyen jelek utalnak arra, hogy a traktor ékszíj cserére szorul? Az alkatrészt megvizsgálva lathatóvá válhat megnyúlás vagy akár szakadás is. A megnyúlás vagy túlnyúlás a nem megfelelő használatra is vissza vezethető. A nyúláshoz hasonlóan, az ékszíj elcsúszását is okozhatja  a használat.

A másik, jellemző meghibásodás az ékszíj anyagának kirepedezése, kopása, súlyosabb esetben maga a szakadás. Egy rosszabb minőségű alkatrésszel előfordul, hogy tönkremegy, de a túl öreg szíjak vagy a túl feszesre húzott anyag is meg tudja adni magát kellő idő elteltével.

Az ékszíj kritikus állapotára utalhat hang is, a szíj sokatmondó fizikai állapotán kívül. Ha sípol az  ékszíj, az annak a jele, hogy a gumi csúszik a szíjtárcsán, tehát valamilyen beállítási hibára kell ilyenkor gyanakodni.

Szerencsére az alkatrész gyorsan és egyszerűen kicserélhető, csak be kell hozzá szerezni az új ékszíjat.

A mezőgazdasági ékszíjaknak a karbantartása segít abban, hogy a gép műszaki állapota minél tovább kifogástalan maradjon. Az új alkatrészekre egy idő után szükség lesz, ha eljön ez az idő, akkor forduljon hozzánk bizalommal.

A forgalmazott termékeink között kiváló minőségben gyártott ékszíjakat talál. A rendeléshez szívesen adunk további felvilágosítást a weboldalon szereplő elérhetőségek egyikén!


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu