Az ipari hajtástechnika megannyi felhasználási területet magába foglalva a hajtóművekkel és környezetükkel foglalkozó szegmens, amely elengedhetetlen napjaink modern igényei mellett. A gyártás és termelés területén, számos helyen jelen vannak a hajtástechnikai rendszerek, például járműipar, textilipar, gépgyártás, élelmiszeripar, vegyipar vagy gyógyszeripar. A hajtástechnikai rendszerek meghatározó szerepet játszanak, ezért kizárólag jó minőségű alkatrészek és elemek jöhetnek szóba a kivitelezés során.

Az ipari hajtástechnikai rendszerek alapvető gépelemei az ékszíjak, melyek a tengelyek közötti hajtás átvitelére szolgáló eszközök. Az ékszíjakat alapvetően három paraméter alapján határozhatjuk meg:

 • Profil szélesség
 • Profil magasság
 • Szíjhossz

Az alapvető fizikai tulajdonságaikon kívül a felhasználási terület sajátos igényeinek megfelelő módon kialakított ékszíjakra van szükség a termelékeny és hatékony munkavégzés során, például anyagösszetétel, rugalmasság és ellenálló képesség.

Az ékszíjak fajtái:

Az ékszíjaknak több fajtája is létezik, ezekkel pedig érdemes tisztában lenni, ha nem akarunk a rendelés során melléfogni és nem a nekünk megfelelő alkatrészeket megvásárolni.

 • Alacsony profilú ékszíj, amely technikai és gazdasági szempontból is megfelelő kivitelezésű, tehát az általános felhasználású területeken kiválóan alkalmazható. 10-es, 13-as, 17-es, 22-es… stb. szélességben
 • Magas profilú ékszíj nagy fordulatú és nyomatékú igénybevételre, sima illetve bordás kivitelben: SPZ, SPA, SPB, SPC illetve 10 AVX, 13AVX
 • Fogazott ékszíjak
 • Az ékszíjak között még megemlíthetjük az átlapolt ékszíjakat, ezek között normál és keskenyprofilú is létezik, felhasználásuk a mezőgazdaság és ipar területén is jellemző

Böngésszen ékszíjaink között és kerülje el a hibás választás okozta termelés kiesést!
Rendeljen most minőségi ékszíjat!

Az ékszíj feladata és működése

A forgó tengelyek közötti energiaátvitel az ékszíj feladata. A nyomatékot és a forgó mozgást az ékszíj súrlódással adja át.

Az ékszíjaknak rezgéscsökkentő hatásuk is van, karbantartásuk meglehetősen egyszerű, csendes, valamint jó hatásfokkal működnek.

Ha kérdése merülne fel az ékszíjakkal kapcsolatban, vagy szolgáltatásaink felől érdeklődne, keressen minket bizalommal, munkatársaink készséggel segítenek Önnek!

Az ipari ékszíjaknak nemcsak a típusa, de a minősége is fontos!

Az ipari ékszíjakból többféle van, ez pedig azt jelenti, hogy nem mindegyik illeszkedik ugyanabba a berendezésbe. A berendezés típusa is meghatározza, hogy pontosan milyen fajta ipari ékszíj passzol az alkatrészek közé: dupla, fogazott, átlapolt, magas vagy normál profilú ipari ékszíj.

Az ipari ékszíjak megfelelő típusának az ismerete és a kiválasztása még csak a jéghegy csúcsa, ez nem elég ahhoz, hogy az alkatrésszel elégedettek lehessünk. Ugyanolyan lényeges a típus, mint amennyire fontos az ipari ékszíjnak a színvonala is. Mit ér az, ha működik az ékszíj, ha ez nem tart sokáig? A minőségi ipari ékszíjnak képesnek kell lennie a környezeti hatásoknak ellenállni és minél tovább ellátni a feladatát anélkül, hogy javítani, cserélni kellene. Erre a tartósságra szükségük is van, hiszen a segítségükkel lehet megnövelni a súrlódási erőt a tárcsa és a szíj között. Az alapanyaguk gumi, amit textillel erősítenek meg.

A megbízható, korszerű igényeknek megfelelő ipari ékszíj tehát mindenképpen jó befektetés, mert nem csupán egy berendezés teljesítményét lehet vele kiegyensúlyozni és a működését biztosítani, de költséget is megtakarítani.

Ékszíjak minden berendezésbe!

Aki próbált valaha ékszíjat vásárolni, bizonyára tapasztalta, hogy mennyire sokféle létezik belőlük. Ráadásul egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk, hiszen minden berendezésbe más és más ékszíjra van szükség, és a vásárlásnál meghatározó szempont kell, hogy legyen a profil szélessége, magassága, valamint a szíjhossz.

Cégünk azonban ékszíjak hatalmas választékával áll rendelkezésére, ezért biztos lehet benne, hogyha hozzánk fordul, megtalálja az ideális terméket! Akár egy járműbe vagy egy ipari berendezésbe van szüksége az alkatrészre, minket érdemes felkeresnie, mert nagy választékkal, rövid szállítási határidővel és kedvező ékszíj árakkal várjuk. Termékeink megbízhatóan működnek, strapabíróak, hosszú élettartamúak, így nem kell attól tartania, hogy néhány használat után új ékszíjat kell vásárolnia.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen minket bizalommal! Munkatársaink szívesen tájékoztatják a részletekről ékszíj kínálatunkkal kapcsolatban a megadott elérhetőségeink bármelyikén.

Mire figyeljen a traktor ékszíj használata közben?

Ahhoz, hogy a traktorok elősegítsék a hatékony munkát, és biztonságosan lehessen használni őket a különböző feladatok elvégzéséhez, nélkülözhetetlenek a traktor ékszíjak. Ezek több alkatrész működéséért is felelnek, az egyik legintenzívebben működő elemek kategóriájához sorolhatók. Nagyon fontos, hogy az ember körültekintően használja az adott berendezést, ugyanis ellenkező esetben idő előtt, működés közben is tönkremehet a traktor ékszíj.

Legyen óvatos, használja a berendezést az előírásoknak megfelelően, így a traktor ékszíj kiváló állapotáról is gondoskodhat! Amennyiben új traktor ékszíjra van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken, és szerezze be tőlünk!

Amit az ipari ékszíjakról tudni érdemes

A szíjhajtás a legősibb erőátviteli forma, hiszen már a bronz-, illetve a vaskorban is előfordultak erre vonatkozó kísérletek. Azóta természetesen hatalmasat fejlődött, és manapság már ékszíjakkal oldjuk meg ugyanazt a feladatot. Az ipari ékszíjaknak számos típusa létezik, és a többségükkel mindenki találkozott már, ha máshol nem, hát az autója motorterében, ahol a kevés láncos erőátviteli megoldás mellett többnyire ékszíjakat találhatunk.

Az ipari ékszíjak lehetnek alacsony és magas profilúak, valamint fogazottak, emellett pedig megemlíthetőek még az átlapolt típusok, amelyeket számos ipari területen és a mezőgazdaságban is alkalmaznak. Komoly előnyük, hogy a súrlódás erősebb köztük, illetve a tárcsa között, ám ez nem terheli feleslegesen a tengelyt, így növekszik a teljesítmény. Anyagukat tekintve strapabíróság és ellenállóság jellemzi az ipari ékszíjakat, de ezek között is vannak olyan speciális típpusok, amik nagyobb igénybevételt is bírnak. Fontos, hogy mindig a feladatra tökéletesen alkalmas ipari ékszíj kerüljön kiválasztásra, illetve beszerelésre, hiszen csak így lesz biztos a gép problémamentes működése.

Amennyiben Önnek is szüksége lenne ipari ékszíjakra, forduljon hozzánk bizalommal! Cégünk több évtizedes múltra tekinthet vissza, és német minőséget kínálunk azoknak, akik nem érik be a legjobbnál kevesebbel. Az ipari ékszíjakon túl további alkatrészeket is gyártunk és forgalmazunk, például görgős láncot, lánckereket, gumilánctalpat, illetve a mezőgazdaság területén használható ékszíjakat is. Válassza Ön is a német minőséget, és használjon Tagex termékeket!

Ha szeretne kiváló minőségű és kedvező árú ipari ékszíjakat vásárolni, tekintse meg kínálatunkat, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

Amit az ékszíjak méretéről tudni érdemes

Gyakran előfordul, hogy amikor egy cégnek ékszíjra van szüksége, nem tudja megmondani pontosan, hogy milyen méretű alkatrész kellene. Általában ugyan feltüntetik a gyártók az ékszíjon a méreteket, azonban ez sok használat után lekophat vagy az is előfordul, hogy sérülés miatt nem lehet kiolvasni. Ilyenkor az a megoldás, hogy meg kell mérni az addig használt darabot.

Az ékszíjak méreténél háromféle adatot kell figyelembe venni, de ha valamelyik kettő megvan, abból már könnyen kiszámolható a harmadik. Ez a három adat az ékszíj külső mérete, a másik a belső hossz, a harmadik pedig értelemszerűen a profilmagasság. A külső hosszméretet megkapjuk, ha összeadjuk a belső hosszméretet és a szíj magasságát megszorozva 2 π-vel. Ékszíjmérővel könnyen meghatározhatjuk a belső hosszt, ha erre eszköz híján nincs lehetőség, akkor egy hajlékony mérőszalaggal a külsőt mérjük meg!

Nézzük, mit lehet megállapítani abból, ha találtunk valamilyen feliratot az ékszíjon. Li-vel van jelölve a belső hossz, La-val a külső hosszméret, mégpedig milliméterben. A termékeken általában az Li-t tüntetik fel, vagyis, ha azt látjuk rajta, hogy 1200 Li, az azt jelenti, hogy az ékszíj belső hossza 1200 milliméter.

Létezik egy negyedik adat is, az úgynevezett középméret. Ez, ahogy a nevében is benne van, a belső és a külső között húzódik, de nem középen. Elszakadt ékszíj esetén könnyen megmérhető.

Az ékszíjak méretezése elsőre bonyolultnak tűnhet, de ez a gyártás során fontos adat ahhoz, hogy az alkatrész megfelelően tudja a feladatát ellátni. Senkinek sem érdeke, hogy túl rövid vagy akár túl hosszú terméket rendeljen, ezért érdemes előre tájékozódni ez ügyben. Ha további kérdése lenne az ékszíjak méretezésével kapcsolatban, bátran keressen fel minket! Tapasztalt munkatársaink szívesen segítenek, amennyiben nem tudja megállapítani, hogy pontosan milyen hosszúságú termékre van szüksége. Forduljon hozzánk bizalommal, rendelje meg a szükséges ékszíjakat megbízható, tapasztalt cégtől!

Mi határozhatja meg az ékszíjak árait?

Manapság számtalan alkatrészgyártó cég ezerféle terméket forgalmaz, így mindenképp több szempontból, körültekintően kell megvizsgálnunk az általunk megvásárlásra szánt tételt. Nincs ez másképp az ékszíjak árának tekintetében sem, hiszen ahány felhasználási terület, annyi féle igénynek kell egy ékszíjnak megfelelnie.

Az ékszíj árak összehasonlításakor mindenképpen tisztában kell lennünk vele, hogy a hajtástechnikáért felelős termékek a különösen nagy igénybevétel miatt hamar elhasználódnak; ez nagy arányban függ a meghajtott motortól, és néhány esetben a használójától is. Cégünknél arra törekszünk, hogy vásárlóink számára ár-érték arányban a legtökéletesebb terméket tudjuk ajánlani.

Az ékszíj árak egyik legmeghatározóbb tényezője a méret és a forma. Befolyásolhatja a hatás pontosságát és – túlterhelés esetén – a kapcsolódó alkatrészek védelmét is. Az alkatrész általában súrlódás segítségével viszi át a nyomatékot, de van olyan szíjhajtás is, melynél a kapcsolatot a szíj és a tárcsa alakja biztosítja; ilyen például a fogazott ékszíj. Különböző szélességű, magasságú és hosszúságú ékszíjakat alkalmazhatunk az erőátvitel és a körülmények függvényében, de minden esetben olyan minőségű terméket válasszunk, amely a felhasználási területnek megfelelő, biztonságos működést biztosíthat.

Az ipari felhasználás és a mezőgazdaság területén is sokszor olyan különleges hajtásátviteli módok és extrém körülményeknek kell megfelelnie az ékszíjnak, amikor egyszerre akár több tárcsát is meghajthat. Ezeken a területen különösen fontos az ékszíj árak meghatározásakor a rugalmasság, az ellenálló képesség és az anyagösszetétel. Cégünk kínálatában mindezen szempontok figyelembevételével határoztuk meg ékszíjak árait.

Fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleink a kínálatunkból a legkiválóbb minőségű ékszíjakhoz ár-érték arányuknak megfelelően juthassanak hozzá. Amennyiben minőségi, megbízható ékszíjat vásárolna kedvező áron, forduljon hozzánk bizalommal! Érdeklődjön az igényeinek tökéletesen megfelelő ékszíjak árairól elérhetőségeink egyikén!

Ékszíj boltunk óriási választékkal várja!

Ékszíjakra számtalan területen van szükség, elég, ha csak az autókra gondolunk, hiszen egy járműben lehet belőle akár három is. Feladata az energiaátvitel forgó tengelyek között, de nem szabad megfeledkezni a rezgéscsökkentő hatásáról sem. Az iparnak szinte minden területén jelen van, hiszen szükséges a gyártósorok működéséhez, és fontos szerepe van a hajtástechnikai rendszerekben is. Számtalanféle típus létezik belőle, ékszíj boltunkban pedig biztosan megtalálja azt, amire szüksége van!

Ékszíj boltunk hatalmas választékkal áll a rendelkezésére: az alacsony és magas profilú, fogazott és átlapolt ékszíjak minden típusát forgalmazzuk, és korrekt áron kínáljuk. Számunkra ügyfeleink elégedettsége az első, ezért kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy csak a legjobb termékek kerüljenek ki a kezeink közül. Ezt támasztja alá az is, hogy minden, az ékszíj boltunkkal kapcsolatban lévő gyártó rendelkezik megfelelő ISO tanúsítvánnyal; ez a minőségbiztosítási modell a gyártásra, a telepítésre és a vevőszolgálatra vonatkozik, és biztosítja, hogy a vevők igényeinek megfelelően gyártsák a termékeket, valamint olyan infrastruktúrával rendelkezzenek, ami képes szavatolni, hogy a piacon termékeket, illetve szolgáltatásokat értékesíteni kívánó szereplők megfeleljenek a vevők által támasztott követelményeknek.

Ékszíj boltunk törekszik a minél szélesebb körű termékválasztékra, többek között ennek is köszönhetjük, hogy számtalan ügyfelünk használja hosszú idő óta megelégedéssel a nálunk vásárolt ékszíjakat. Ha nem találja, amire szüksége van, hívjon minket bizalommal, és beszerezzük Önnek!

Ékszíj boltunk termékeiben garantáltan nem fog csalódni. Ha további kérdései lennének, szeretne árajánlatot kérni vagy bizonytalan a választását illetően, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal! Munkatársaink készséggel segítenek és válaszolnak minden kérdésére! Ékszíj boltunk jó választás, ha megbízható, elérhető árú termékekre van szüksége, és szeretne mindent egy helyről beszerezni.

A minőségi ékszíj fontosságáról bővebben

Az ékszíjak számos berendezés megfelelő, biztonságos használatáért felelnek, elég csak a hétköznapokban használt személygépkocsikra gondolni. Ebből kifolyólag a legtöbb ember találkozott már ékszíj problémával, amit a többség sohasem fog elfelejteni, hiszen roppant kellemetlen pillanatokat tud okozni egy hirtelen, idő előtt elszakadó ékszíj. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy amikor ékszíjat szeretne vásárolni az ember, csakis színvonalas termék mellett tegye le a voksát.

Az esetek többségében, amikor az ékszíj hirtelen elszakad, később kiderül, hogy a váratlanul érkező probléma annak tudható be, hogy az alkalmazott alkatrész silány volt. Sokan ott követik el a hibát, hogy ár alapján döntenek ékszíj vásárláskor, pedig a legolcsóbb nem feltétlen bizonyul a legjobb választásnak. Köztudott, hogy a minőséget meg kell fizetni, azonban ez így befektetés, hiszen ebben az esetben nem kell a váratlan pillanatoktól tartani, hiszen egy kiváló ékszíj idő előtt biztosan nem fog tönkremenni.

Az, hogy az ékszíj magas minőséget képvisel-e, az igazából a gyakorlatban dől el, ezért kell az alkatrész beépítése után folyamatosan ellenőrizni, hogy miképpen alakul a használat utáni állapota. Ha már ekkor, a kezdeti időkben azt tapasztalja, hogy az ékszíj megnyúlik, jelentősen veszít szerkezeti állapotából, azonnal cserélje le, ugyanis a gyorsan elhasználódó ékszíj a berendezés komoly meghibásodását is okozhatja. Tehát, ha nem figyel fokozottan az ékszíj használatára, nemcsak az alkatrész miatt kerülhet kellemetlen helyzetbe, hanem jelentős plusz anyagi kiadással is számolhat, mivel az ékszíj miatt meghibásodott berendezést javíttatnia kell a későbbiekben.

Az optimális ékszíj megvásárlása az Ön és az adott berendezés javára is válik. Mivel ezzel tisztában vagyunk, illetve fontosak számunkra az ügyfelek és szeretnénk megkímélni őket a hirtelen érkező hibáktól, tőlünk csakis színvonalas, megbízható ékszíjakat szerezhetnek be. Tapasztalja meg Ön is, döntsön termékeink mellett! Ha kérdései lennének, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken!

Az ékszíjak megfelelő kiválasztásáról

Sokan nem értünk az ékszíjakhoz, hogy hogyan, és miként kell kiválasztani az adott gépjárműhöz a megfelelő ékszíjat. Ebben próbálunk Önnek segíteni, és átfogó, komplex képet nyújtani az ékszíjakról, akár ipari ékszíjról, mezőgazdasági ékszíjról vagy egy teljesen hétköznapi ékszíjról legyen is szó.

Új motorok kialakítására napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, melynek előnye a helytakarékosság. A bordás szíjak ideális termékek az úgynevezett szerpentin hajtások kivitelezésére, ahol kis tárcsa átmérőket, és kis feszítő görgőket alkalmaznak. Ezt a típusú hajtást rugalmas, nagy teljesítmény átvitelű, olaj és hőálló szíjjal lehet kivitelezni. Ezeket a típusú ékszíjakat lehet használni személygépjárművekhez illetve buszokhoz, teherautókhoz, természetesen különböző méretezéssel.

A fogazott autóipari ékszíjak kiváló megoldást nyújtanak buszokhoz illetve tehergépkocsikhoz. Nagy teljesítményű motorok környezetében szokták használni, hiszen erős rezgés jelentkezik a levegő kompresszornál, illetve a ventilátor hajtásánál is. Az átlapolt szíjjak itt jobban tolerálják a nagy rezgéseket, a rezgő igénybevételt, illetve sokkal kisebb a megcsúszás esélye ezeknél az ékszíjaknál, ezáltal növekszik az ékszíj élettartama.

Ha bármilyen kérdése van az ékszíjakról, nézzen szét weboldalunkon, megtalál minden fontos információt és elérhetőséget!

Tudnivalók az ékszíjak beállításáról

Az ékszíjak beállítása nem csak egy rutin feladat, de jelentősen meghatározza a kérdéses alkatrész teljesítményét és időtállóságát. Ha nem figyelünk a tökéletes beállításra, nagyon hamar szembesülhetünk azzal, hogy az ékszíjak idő előtt elhasználódnak, meghibásodnak. A leggyakoribb ilyen jel az ékszíjon keletkező kirojtosodott szélek vagy a keresztirányú repedések.

Ajánlott éppen ezért odafigyelni, hogy az ékszíjak a gyári előírásoknak megfelelően legyenek beállítva. A megfelelő működéshez hozzátartozik az ékszíj feszességének beállítása. Arra is ajánlott ügyelni, hogy megfelelően dokumentáljuk az ékszíj használatának idejét, és rendszeresen cseréljük egy meghatározott munkaidő letelte után.

Bízza hozzáértő szakemberekre gépei kezelését, és spórolja meg a javíttatásra szánt pénzt és munkaidőt. Ha azt szeretné, hogy ne érjék kellemetlen meglepetések, akkor már a kezdetektől gondoskodjon arról, hogy minden adott legyen a minőségi munkavégzéshez, vagyis vásároljon kiváló alkatrészeket! Keressen minket bizalommal!

Ipari ékszíjak is megtalálhatóak választékunkban a könnyűipar, textilipar, nehézipar számára: fogazott ékszíjak, poly-V szíjak laposszíjak antisztatikus kivitelben is. Ezenkívül személy- és tehergépjárművekhez is tartunk ékszíjakat a szekszárdi raktárunkban.

A TAGEX egyike a legnagyobb európai kereskedő házaknak, akik ékszíjakat forgalmaznak. A mezőgazdasági szíjaknál teljesen egyértelműen az első számú. A TAGEX szíjak megállják a helyüket a nemzetközi versenyben Európában, Amerikában, Afrikában és Ázsiában is. A mi szíjaink dolgoznak a rizsföldeken Malaysiában vagy Spanyolországban a kukoricaföldeken Magyarországon és Dél-Afrikában, vagy Chilében, Csehországban vagy Marokkóban. Egy egyedülálló minőséget viszünk be minden országba és ez a TAGEX minőség a világon mindenütt egyforma.

Egyéni minőség raktárról

A Lügde-Rischenau központi raktárunkban állandóan több mint 2000 féle mezőgazdasági ékszíjat raktározunk, amelyeket világszerte a saját márkajelzésünkkel forgalmazunk. Az ékszíjainkkal csúcspozíciót foglalunk el Európában a minőséget tekintve és az ár-teljesítmény összehasonlításban is.

 • minden gyártónk ISO 9002 tanúsítvánnyal rendelkezik.
 • minden ékszíjunk természetesen készletben is használható
 • mindegyik ékszíjunk antisztatikus, és olaj- és hőálló
 • A rövidebb keskenyszíjak területén, ami azt jelenti:

XPZ ill.10AV profilú szíjak: 1715 La hosszig
XPA ill.13AV profilú szíjak: 2200 La hosszig

Az ékszíjakat a 10 AVX, 13 AVX méret szerint szállítjuk, feltüntetve az XPZ, XPA méretet is, mivel szeretnénk a kereskedőinknek és magunknak is a többszörös raktározást megspórolni.

A hagyományos ipari ékszíjaknál sok területen egy különleges kivitelt szabvánnyá tettünk

 • magasabb a rugalmassági jellemző egy speciális szövet segítségével – ezzel alkalmassá válik arra, hogy jobban feszüljön a tárcsára.
 • nagyterjedelmű profil kialakítása
 • ideális elhelyezkedés a tárcsában és ezáltal egyedülálló erőátvitel ugyanakkor magas élettartam.

Az ékszíj szerepe az autóban

Az esetek többségében az autótulajdonosok nem tudják, hogy az ékszíjnak fontos szerepe van járművük működésében.

Ékszíj hajtja meg a generátort, a klímakompresszort, a szervokormányt és a vízpumpát is. Az autóban található ékszíjak száma változó, egy járműben akár háromra is szükség lehet.

Szerencsétlenebb esetben az ékszíj sérülése vagy elszakadása akár balesetet is okozhat, hiszen ha a szervokormányért felelős ékszíj elszakad, az autó nehezen irányíthatóvá válik. Ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük épségét! Maga az ékszíj cseréje sokkal kevesebb költséggel jár, ha még időben cselekszünk és nem okozott nagyobb problémákat. A motortérből hallatszódó furcsa zajok forrását érdemes ellenőrizni, mert a meglazult ékszíj is produkálhatja őket.

Ha ékszíjra van szüksége, vagy további kérdései merültek fel a témával kapcsolatban, forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeink egyikén!

Mi a teendő az autó ékszíjproblémája esetén?

Nem érdemes húzni-vonni az autóalkatrészek cseréjét, hiszen bizonyára Ön is tapasztalta már, hogy jobb megelőzni a bajt, és időben kicserélni a nem megfelelően működő alkatrészeket. A mi segítségünkkel ezt könnyen megteheti, hiszen profi szakembereink segítenek Önnek mind a tanácsadásban, mind a szerelésben!

Az ékszíj problémái között előfordulhatnak kissé ijesztő esetek, mint például az ékszíj füstölése vagy nyikorgása. Mi a megoldás ezekre a gondokra?

 • A laza ékszíjat húzza meg erősebben.
 • Ha valamelyik tárcsában a perem magasságánál mélyebben fekszik a szíj, cseréltesse ki.
 • Ha az ékszíj nyikorog és füstöl, ellenőrizze, hogy melyik tárcsán csúszik meg. Ezt követően szedje le a szíjat és ellenőrizze a segédberendezés állapotát.

Ékszíj problémákkal küzd? Szeretné az autójában található kopott, vagy füstölgő ékszíját lecseréltetni? Vagy csak rutin ékszíjellenőrzést tartana, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy minden rendben van autójával? Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tartalék ékszíj az autóban: Van-e értelme?

Az ékszíj egy tipikusan olyan elem az autónkban, ami időnként elhasználódik, és ha ezt későn vesszük észre, az sosem kellemes.

Ha a kelleténél gyorsabban használódik el az ékszíj, annak vagy az lehet az oka, hogy eleve egy rossz minőségű darabunk volt, vagy az ékszíj nem megfelelően volt felhelyezve, illetve az azt hajtó elemekkel is lehet probléma, ami például a felületet illeti. Ezekről a tényezőkről érdemes meggyőződnünk, ha nem akarunk problémát a szíjjal, ellenben sosem lehet gond, ha van nálunk legalább egy tartalék darab!

Ha szeretne minőségi ékszíjak hatalmas kínálatából válogatni, akkor cégünknél keresve sem találhatna jobbat! Kérdéseivel keressen fel minket a megadott elérhetőségeinken!

Az ékszíj elhasználódásának jelei és veszélyei

Az ékszíj, mint olyan, egy pofon egyszerű találmány. Különböző formáiban nagyon régóta alkalmazzuk sokféle szerkezetek meghajtásához, fontos viszont szem előtt kell tartanunk a rendszeres ellenőrzést is, hiszen az ékszíj bizony könnyedén el tud használódni.

Az ékszíj állapotát, illetve az elhasználódásra utaló jeleket mindig körültekintően figyelnünk kell, és ebben a segítségünkre van, hogy a gyártó cégek szinte mindig jelölik termékeiken a megengedett kopás mértékét, általában milliméterben megadva.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a gépjárműben, vagy esetleg motoron az ékszíj elhasználódásának érezhető jelei vannak – például ha az ékszíj nem rögzül megfelelően, tehát csúszik, csikorgó hangot hallat.

Persze a megbízható működéshez szükség van egy megbízható termékre is. Nálunk kizárólag a legjobb minőségű, különböző méretű és típusú ékszíjak közül választhatja ki az Önnek legmegfelelőbb darabot!

Kínálatunkban garantáltan megtalálja, amit keres! Válasszon minket!

A minőségi ékszíj titka

Az ékszíjak vásárlásakor a célunk az, hogy csakis olyan terméket válasszunk, amely évekig képes lesz működtetni a munkagépünket. A minőségi gyártmány azonban mit sem ér, ha nem fordítunk kellő figyelmet az ékszíj megfelelő karbantartására.

Általában már az ékszíj felrakását követően eldől, hogy mennyire lesz tartós, mivel ekkor nyúlik meg a szíj, valamint ekkor kopik be a lágy gumifelület is. Ezeket el kell kerülnünk, mert a megnyúlás jelentős szlipet és súrlódásos beégést eredményezhet, vagy egyéb olyan sérülést, amit nem lehet javítani. Az ékszíjakat gyakran kell ellenőrizni, legfőképpen az első napokban, és nem szabad megfeledkezni a szíjfeszítés után állításáról, aminek köszönhetően a megnyúlás következményeit elkerülhetjük. A gyakori karbantartásnak köszönhetően pedig elkerülhetjük a korai sérüléseket, és megnövelhetjük az ékszíj élettartamát, továbbá növelhetjük a hajtás hatékonyságát.

Webáruházunkban megtalálhatja az ékszíjak széles választékát! Ha Ön is a legjobb minőséget szeretné megvásárolni, akkor ne habozzon és rendeljen tőlünk mielőbb!

Az ipari ékszíjak alkalmazási területei

Az ipar számos területén találkozunk ipari hajtásrendszerekkel, melyek nélkül az előállítás, vagy termelés a mai fogyasztás és kereskedelem által támasztott elvárásoknak nem tudna megfelelni. Ezért kiemelten fontos, hogy ezekben az ipari hajtásrendszerekben megfelelő minőségű ipari ékszíjakat használjunk, hiszen ezekben a rendszerekben az ékszíjak a legkényesebb alkatrészek és felhasználási területenként változik az, hogy milyen kihívásoknak kell megfelelni.

Cégünk készséggel áll rendelkezésére, ha ékszíjak, ipari hajtástechnikai eszközök vásárlását tervezi. Bővebb információkért érdeklődjön elérhetőségeinken!

Minőség jó áron

Ékszíjakat sok területen használnak, de a legtöbbnél, az adott munka viszonyában változik a fajtájuk. Mint általában mindenhol, itt is számít a minőség, hogy az ékszíj által végzett munka zökkenőmentesen mehessen, ne történjenek problémák. Az iparban jelentős szerepe van az ékszíjaknak az ipari gépek működtetésében, amelyek által a termelés folyik. Ezeknek a gépeknek a nem megfelelő működés esetén a termelés is visszaesne. Ezeken a területek speciális, az ipari gépek számára kifejlesztett ipari gépszíjakat használnak.

Cégünk egyik fő tevékenysége az ipari ékszíjak és a mezőgazdasági ékszíjak forgalmazása elérhető áron. Mezőgazdaságon belül is többfajta ékszíjat forgalmazunk. A mezőgazdaságban a gépeink, traktor, kombájn, működtetésénél lényeges a minőség és a szíj szerkezete és fontos, hogy a minőségért az árak ne emelkedjenek meg túlzottan. Nálunk alacsonyabb áron magas minőségű ékszíjakhoz juthat hozzá, hogy munkáját a legmagasabb fokon végezhesse.

Mezőgazdasági ékszíjaink mellett egyéb alkatrészeket is forgalmazunk, amelyiket honlapunkon megtekinthet! Ha magas minőséget szeretne jó áron, nézzen körbe nálunk!

Érdekesség – Miért ékszíj az ékszíj?

Talán azokban is felmerült már a kérdés, akik nap, mint nap foglalkoznak ékszíjak használatával, hogy vajon miért pont ez a neve? A szíj szóelem nem meglepő, hiszen valóban egy szíjról beszélünk, amely a gépegységek között továbbítja az erőt, de mi az, amitől ékszíj lesz?

A műszaki nyelvben valódi ékszíjnak csak az számít, ami egyelő szárú trapéz keresztmetszetű – de nyilván ez nem fedi le a köznapi nyelvben használt kifejezést, hiszen egyébként a hétköznapok során bármely olyan szíjra szívesen használjuk, amely a gép működését az erő átvitelével segíti. A megoldás azonban, hogy miért is ékszíj az ékszíj, mégis a műszaki nyelvhez tartozó definícióban keresendő.

Mivel a valódi ékszíj a hozzá tartozó tárcsába beékelődik, ezért ebből a szempontból már könnyen megmagyarázható a név. Ettől függetlenül jó, ha tudjuk, hogy mit is takar valójában az ékszíj elnevezés, hiszen amely egységek nem felelnek meg a feltételnek, azok tulajdonképpen hajtószíjak.

Ékszíjra van szüksége? Bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

Hogy hajtja az ékszíj a gépeket?

Azt tudjuk, hogy az ékszíj egy rendkívül fontos eleme az autóknak, és többek között a generátort vagy a szervokormányt is ez az alkatrész hajtja. A mezőgazdaságban vagy a hajtástechnikában szintén elengedhetetlen kiegészítő, de tulajdonképpen mit is csinál, miért ennyire elterjedt?

Az ékszíj, illetve maga a szíjhajtás a tengelyek között segíti a hatékony energiaátvitelt. Ez az energia a nyomatékot és a forgó mozgást foglalja magába, melyeket súrlódással hoz létre. Az ékszíjak legkomolyabb előnye más szíjhajtásokkal szemben, hogy megnövelik a súrlódási erőt a tárcsa és a szíj között. Jelenleg ez a legelterjedtebb hajtási technika.

Azért is annyira elterjedtek az ilyesfajta szíjhajtások, mert a kisebb gyártási pontatlanságok nem befolyásolják helyes működésüket, karbantartásuk kifejezetten egyszerű és speciális kenőanyagokat sem igényelnek.

Ha Ön is szeretne minőségi ékszíjakat vásárolni, esetleg meglévő terméke meghibásodott és javításra lenne szüksége, bátran keresse fel cégünket elérhetőségeink egyikén!

Az ékszíjak története

Hogy honnan ered az ékszíjak története? 1430-as években a csiszoló gépeknél már megjelent a kötélhajtás, ezen kívül Leonardo da Vinci rajzain is láthatóak ezek. A márványtömbök fűrészelésénél még napjainkban is kedvelt eszköz a végtelenített drótkötél. A 18. században az első ipari forradalom folyamán a termelő berendezések már lapos ékszíjak segítségével működtek.

Miután Leonhard Euler matematikus leírta a hajtási mechanizmus elméletét, Johann Albert Eytelwein mérnök megalkotta 1808-ban a hajtás során kialakuló súrlódási egyenletet. Ez nélkülözhetetlen az ékszíjak megfelelő működéséhez. Fernand Habegger mérnök egy új tanulmánnyal rukkolt elő, ahol a poliamid alkalmazását javasolta. Szerinte a poliamid olyan egyenletes és sima, hogy könnyebben kiszámítható, milyen rugalmassági tényezőkkel rendelkezik.

A mai ékszíjak is poliamid anyagból készülnek, ám a maximális teljesítmény miatt kiegészült tapadást biztosító felülettel, poliészterrel és kopásállókkal, melyek az olajnak és a zsírnak kiválóan ellenállnak. Ezáltal használhatjuk mi is a kiváló minőségű ékszíjak valamelyikét, melyet igényeinek megfelelően megtalál nálunk is!

Az ékszíjak története bővebben

A hajtások feltalálása óta az ékszíj fontos szerepet tölt be a hajtó szíjak között. Nevét az alakjáról kapta, habár ez annak a leegyszerűsítésnek köszönhető, hogy a trapézforma helyett az ék egyszerűbb és könnyebben megjegyezhető.

Az ékszíj elődje a lapos szíj, elődjét már az őskorban is használták növényekből font kötelek formájában. A 15. századra már végtelenített kötélhajtást használnak gépelemként, de az igazi fejlődés az iparosodás során vette kezdetét. A szíjak egy tengely és egy központi hajtó egység segítségével hajtották a gépeket.

Az kszíj a lapos szíj tökéletesített változata, ennek a gépelemnek a segítségével már sokkal nagyobb erő vihető át, a korábbinak a többszörösét lehet kifejteni és felhasználni, mindehhez kisebb méret és ezzel együtt kisebb helyigény is társul.

Az ékszíjakat ma már több típusban készítik és sikeresen alkalmazzák gépelemként a különféle hajtásokhoz. Minőségi ékszíjakra lenne szüksége? Ebben az esetben keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeinken!

Az ipari ékszíjak szerepe a gyártás során

Az ipari ékszíjak szerepe a gyártás során Azt sokszor halljuk, hogy a különféle gépek lelke a motor, de annál kevesebbszer kerül szóba az ipari ékszíj, holott tény, hogy nélküle igencsak problémás lenne a különféle folyamatok elvégzése, illetve már maga a meghajtás is. Az ipari ékszíjaknak hatalmas szerepe van abban, hogy a jelenlegi fogyasztói társadalom fenn tud maradni, hiszen segítik a tömeggyártást, és gyorsabbá teszik a munkavégzést.

Az ipari ékszíj számos területen feltűnik a gyártási folyamatokon belül, hiszen nem csak a meghajtásnál kap szerepet, hanem sokszor a különféle továbbító egységeknek is szerves része. Éppen ezért fontos, hogy csak minőségi ipari ékszíjat használjunk, hiszen egy esetleges meghibásodás esetén komoly kiesést tapasztalhatunk a munkavégzés terén! Mindemellett szükséges, hogy minden esetben a többi alkatrészhez illő darabot válasszunk az optimális működés érdekében!

További részletekre lenne kíváncsi? Hívjon minket Ön is bizalommal, kollégáink a segítségére lesznek! Várjuk rendelését!

Ipari ékszíjak: a trapéz keresztmetszetű ékszíjról

Az ipari ékszíjak általánosan használt alkatrészek, amiket gépekbe, járművekbe építenek be. Az ékszíjak sokféle típusban készülnek, de mindegyik arra hivatott, hogy energiaátvitelt hozzon létre. Ez azt jelenti, hogy az ékszíj tulajdonképpen a meghajtásért felelős.

A trapéz keresztmetszetű ékszíj egyike a jól ismert szíjhajtásoknak, amit akkor érdemes választani és alkalmazni, ha valóban eredményes és hatékony energiaátvitelt szeretnénk megvalósítani. Többféle típusú ipari ékszíj is a rendelkezésünkre áll, de nem mind képes ugyanolyan, ugyanakkora teljesítményre. Ha erős ipari ékszíjra van szükségünk, akkor csakis a trapéz keresztmetszetű ékszíj mellett döntsünk!

A trapéz keresztmetszetű ékszíj erőssége abban áll, hogy képes jelentősen megnövelni a súrlódási erőt a tárcsa és a szíj között. Az eredmény nagyobb hajtóerő azonos tengelyterhelés mellett is, ennek köszönhetően az alkatrész maximális teljesítményt nyújt.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, és vásároljon minőségi ipari ékszíjakat!

Kedvező ékszíj árak? Nálunk jó helyen jár!

Legyen szó ipari vagy mezőgazdasági berendezésről, a hajtástechnikáért az ékszíjak felelnek. Azok, akik napi rendszerességgel ilyen gépekkel dolgoznak, tisztában vannak azzal, hogy az ékszíjak fogyóeszközöknek számítanak, így érthető, hogy a berendezések tulajdonosai alacsony áron szeretnének hozzájutni a hiányzó elemekhez. Ha Ön is e szempontot helyezi előtérbe, nem kell tovább kutatnia a jó ajánlatért, hiszen jutányos ékszíj árakkal várjuk vásárlóinkat!

Mivel az ékszíjak nemcsak a működésről, hanem a biztonságos használatról is gondoskodnak a berendezések esetében, fontosnak tartjuk, hogy kedvező feltételekkel vásárolhassanak ékszíjakat ügyfeleink, ezáltal mi is hozzájárulhatunk a hatékony munkavégzéshez. Az ékszíjak ára bizonyos esetekben változó lehet, hiszen értelemszerűen a strapabíróbb, masszívabb darabok némiképp drágábbak, illetve számos egyedi igény és körülmény lehet befolyással a végösszegre.

Amennyiben nem szeretne kompromisszumot kötni, és a magas színvonal éppen olyan fontos Önnek, mint a kedvező ékszíj árak, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Ékszíjak a különféle ipari területeken

Az ékszíjak felhasználásáról legtöbbeknek az autó jut először eszébe, hisz tudjuk, hogy van benne, nem is egy. Azonban ékszíjból rengetegféle létezik, és az egyik legfontosabb az ipari ékszíj. Ahogy a nevében is benne van, kifejezetten ipari felhasználásra készül, alkalmazzák az építőiparban, a gépiparban, a járműiparban és a vegyiparban is.

Az ipari ékszíjak esetében különös figyelmet kell fordítani a megfelelő minőségre, hiszen ha meghibásodnak, az óriási kiesést tud okozni. Ipari ékszíjak szükségesek például a gépipar területén a különböző alkatrészek továbbításához a következő gyártósor felé. Az építőiparban nélkülözhetetlenek a gyártási munkafolyamatokban, de ezen kívül gondolnunk kell a gépészeti szerepükre is: például a nagy építőipari gépekben történő felhasználásra, hiszen egy daruban sokkal erősebb ékszíjra van szükség, mint egy egyszerű személygépkocsiban.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha minőségi ipari ékszíjakra van szüksége, szakértőinkre mindenben számíthat!


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu