A görgősláncok jelen vannak modern világunk mindennapjaiban, azonban a találmány már Leonardo Da Vinci vázlatai között is megjelent, valamint az 1800-as években a kerékpárok láncaiként jelent meg a mai korszerű darabok őse, mellyel egy alapvető probléma oldódott meg a géptervezés során. A görgősláncok elsődleges feladata az erőátvitel megoldása, amely a hétköznapi eszközeink és a nagyipari felhasználás során is jelen van.

Minőségi görgősláncot szeretne? Vásároljon nálunk!

A görgősláncok felhasználása manapság elengedhetetlen a modern gyártósorok és gépesített termelési megoldások során, valamint a járműiparban is egyaránt:

  • Járműipar: személy- és mezőgazdasági gépjárművek erőátviteli rendszere
  • Gyártás és termelés: automatizált gyártósorral rendelkező rendszerek, az üzemi nehézgépek és az őket összekötő szállítószalag rendszerek, például gyógyszeripar, textilipar, élelmiszeripar és gépgyártás
  • Egyéb felhasználási területek

Görgős láncok: a rozsdamentes változat használatáról röviden

Az élelmiszerek és gyógyszerek olyan termékek, amik közvetlen emberi fogyasztásra készülnek. Ebből következik, hogy a gyártásuk, előállításuk során speciális körülmények megteremtésére és fenntartására van szükség. A tökéletes higiénia, az ellenőrzött gyártási folyamatok teszik lehetővé azt, hogy a forgalomba kerülő termékek minden szempontból kimagasló minőséget képviseljenek és fogyasztásra alkalmasak legyenek. Ennek a célnak az eléréséhez tud hozzájárulni a rozsdamentes görgős láncok alkalmazása is.

Ahol ilyen termékeket állítanak elő, ott gondosan meg kell válogatni, milyen berendezések, eszközök, alkatrészek kerülnek be a gyártási területre. A rozsdamentes változat minden olyan alkatrésznél előnyös választás, amik közvetlen érintkezésbe kerülhetnek a termékekkel, illetve azok összetevőivel. A görgős láncok rozsdamentes változatai nagyszerűen ellenállnak a korróziónak és nem pattogzanak le, nem szennyezik be feleslegesen a gyártási területet, valamint az is az előnyeik közé tartozik, hogy a hosszú élettartamuknak köszönhetően nem kell lecserélni őket rozsdásodás miatt.

A görgős láncok rozsdamentes típusai minden olyan közegben képesek az elvárt teljesítményt produkálni, ahol lúgos vagy savas hatások érik az alkatrészeket, nedves környezetben kell dolgozniuk vagy szélsőségesen magas, illetve alacsony hőmérséklet jellemző. A pozitív tulajdonságok mellett meg kell említeni, hogy a rozsdamentes görgős láncok, bár strapabíróak, az acél változatokkal szemben kevésbé erősek és hajlamosak lehetnek a megnyúlásra is.

A görgős láncok rozsdamentes változatai nélkül tehát nem lehet azt az elvárt színvonalat megtartani, ami ahhoz kell, hogy az élelmiszeripar és a gyógyszer ipar termékei ne bukjanak el az ellenőrzéseken és a gyártási folyamatok hosszú távon ugyanabban a minőségben legyenek fenntarthatóak.

Amennyiben ilyen típusú görgős láncok iránt érdeklődik, lépjen kapcsolatba cégünkkel a honlapunkon közzétett elérhetőségeink egyikén! A TAGEX görgős láncokban Ön sem fog csalódni!

A görgősláncok alkotóelemekre bontva

A görgőslánc szinte hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Még ha konkrétan nem is veszünk róla tudomást, akkor is használjuk, és rajta van az autón, vagy a biciklin, amit rendszeresen használunk. És már a különféle gyárak sem tudnának a görgőslánc nélkül létezni.

Ezért is jó, ha nem csak felszínesen tudunk róluk, hanem kicsit közelebbről, részleteire bontva is megismerkedünk a görgősláncokkal, így alkotó elemeire bontottuk, és megvizsgáltuk a különböző elemek funkcióját és fontosságát.

A görgősláncok egyik fő része a csap, amik acélból készülnek és nagy a kopás ellenállásuk. Kisebb rész a görgősláncon a hüvely, ami szintén kopásálló, végül a görgők, amik nemesíthető acélból készülnek. Ezt a három részt közrefogják a hevederek, amik szintén nemesíthető acélból készülnek.

Megkülönböztetünk két féle hevedert, méghozzá a külső- és belsőhevedert. A külső hevederek és a csapok egy merev egységet alkotnak, és nem lehet őket elmozdítani, míg a belsőhevederek szintén merev egységet alkotnak a hüvellyel. A hüvelyekre húzott görgők viszont szabadon mozognak, forognak.

Szeretne többet tudni a görgősláncokról? Nézzen körül termékeink között, és hívjon minket a megadott elérhetőségeken!

A görgősláncok története

A görgősláncok mindennapi életünk szerves részét képezik, megszokott, természetes a jelenlétük, nem csak a kerékpárokban, hanem mezőgazdasági, élelmiszer- és gyógyszeripari gépek működtetése során is.

Tervezői körökben az erőátvitel problémája mindig nehéz kérdésnek bizonyult. Ennek egy megoldását jelentik a görgősláncok, melyekről először Leonardo da Vinci készített terveket. A régebbi tervek ellenére a modern görgőslánc elődje, a Gall-lánc, csupán az 1800-as években jelent meg. Ezt a kerékpárokon használták, viszont hamar a bicikliken kívül is a közlekedés alappillérévé nőtt ki magát, hiszen az első autók, és a Wright-fivérek repülőgépe is lánchajtással rendelkezett. Fontossága az ipar térhódításával arányosan növekedett, az üzemek nehézgépei és az őket összekötő szállítószalagok működése elképzelhetetlen lett volna görgősláncok nélkül.

Tapasztalatunknak és szakértelmünknek köszönhetően mi jól ismerjük a görgősláncokat, ennélfogva csak a legjobb minőségű termékek kerülnek be kínálatunkba. Keressen minket bizalommal!

Tudnivalók a hajtáshibákról

A hajtóművek sérülése, meghibásodása számtalan okból bekövetkezhet, hiszen sok apró alkatrészre van szükség ahhoz, hogy egy hajtómű életre kelhessen.

A leggyakoribb okok közé tartoznak a kopás okozta elhasználódások, ezek rendszerint a forgó elemeken lesznek megfigyelhetőek. A kopást mérsékelhetjük rendszeres ellenőrzéssel és karbantartással, de van, amikor már csak a csere segíthet. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a tengelyek kifáradása, a tömítések, szivárgása, repedése, a görgősláncok kopása, nyúlása vagy átugrása, de ide sorolható még a fogaskerekek statikus törése, berágódása is.

A lánchajtások esetében, így a görgősláncoknál is mindig ellenőrizni kell, hogy a lánc nem túl feszes vagy épp nem túl laza-e. Ne feledkezzünk meg a rendszeres és megfelelő mennyiségű kenőanyag alkalmazásáról sem, így meghosszabbíthatjuk az alkatrészek élettartamát és kopásállóságát.

Forduljon hozzánk bizalommal, és szerezze be a szükséges alkatrészeket, köztük görgősláncokat, ékszíjakat! Részletes tájékoztatásért keressen minket bizalommal!

A görgősláncok gyakori hibáiról

A görgősláncok számos berendezésben, járműben találhatóak meg, azonban, mint a legtöbb alkatrész, úgy a görgősláncok is véges élettartammal rendelkeznek. Nem mindenki veszi észre azonnal, hogy ezek az alkatrészek cserére szorulnak, ami a későbbiekben komoly problémákat okozhat, ezért mindig oda kell figyelni a görgősláncok állapotára!

A görgősláncok az idő múlásával fokozatosan kopnak el, azonban ez a folyamat még intenzívebbé válhat, ha állandó használatnak vannak kitéve, ráadásul nincsenek megfelelően letisztítva sem, így az élettartamuk lerövidülhet! A görgősláncok esetében nemcsak a kopás gyakori hiba, hanem a lánc nyúlása is, ez szintén a fokozott igénybevétel miatt következik be. Ilyenkor célszerű a görgőslánccal együtt a lánckerekeket is lecserélni.

Ha már az Ön berendezéseiben is elöregedtek a görgősláncok, cserélje le mihamarabb az alkatrészeket! Szerezze be kínálatunkból az új görgősláncot és a hozzá való lánckereket is! A minőséget garantáljuk!

A görgősláncok fajtái

A görgősláncoknak számos típusát ismerjük, alábbi összefoglalónkban ezt szeretnénk bemutatni.

  • A rozsdamentes görgősláncot élelmiszeriparban, illetve erőteljesen rozsdásodó körülmények között szokás alkalmazni. A nyúlás értéke nagyobb, azonban a terhelhetőség kisebb.
  • A párhuzamos hevederes lánc szállítási feladatok alkalmazásához ideális. A párhuzamos heveder megoldásnak köszönhetően a termék biztonságosan szállítódik. A lánc használatához ajánlott műanyag láncvezető, így az alátámasztás teljes hosszában megoldott.
  • A csapos görgőslánc szállítási és pozícionálási feladatokhoz alkalmas.
  • A gumis láncok sérülékeny anyagok szállításában nyújtanak segítséget. A gumibakokra helyezve is alkalmasak.
  • A nyújtott osztású görgősláncokat mezőgazdasági gépekben alkalmazzák leginkább, valamint ipari gépekben is előfordulnak, ha nagyobb tengelytávolságok merülnek fel.

Ha profi görgősláncra van szüksége, a legjobb helyen jár! Bátran keressen fel minket egyedi igényeivel!

A görgősláncok méretezése

Cégünk kiváló minőségű görgősláncokat és ékszíjakat forgalmaz. Számos esetben tapasztaltuk, hogy vevőink nem mindig vannak tisztában a görgősláncok méretezésének jelöléseivel, ezért az alábbiakban ezeket ismertetjük.

P betűvel jelöljük az osztást, mértékegysége milliméter. A két csap középvonalának a távolságát jelöli.

B1 jelölést kapott a belső szélesség, mértékegysége szintén milliméter. A belső szem belső szélessége, ezen múlik, hogy a görgőslánc rászorul-e a kerékre.

A görgőátmérőt d1-el jelöljük. A görgőnek tökéletesen kell illeszkednie a lánckerékhez, ellenkező esetben tönkre megy a lánckerék. A csap átmérőjének jelölése d2.

G betűvel jelöljük a szemmagasságot, b2-vel a lánckerék szélességét, az l a csap hosszát jelenti, a k betű pedig a biztosító csap kiállását.

Ha kérdése van a görgősláncokkal kapcsolatban, bátran keressen fel minket! Válogasson kedvére kiváló minőségű görgősláncaink közül, egyedi igény esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!

A lánchajtásokról: A görgőslánc

A lánchajtásokat általában akkor alkalmazzák, amikor nagyobb tengelytávokat kell összekötni, illetve a mozgás, a forgatónyomaték és a teljesítmény közötti kapcsolat megteremtésére. Egyszerű és gyors a kialakítása, gazdaságos megoldásnak számít, bírja a terhelést és sokrétű felhasználásra alkalmas lánchajtásról van szó.

A lánchajtások egyik fajtája a görgőslánc. A görgőslánc részei a következők: külső és belső heveder, hüvely, görgő, valamint a csapszeg. Ezek az alkatrészek a következőképpen alkotják, illetve építik fel a görgősláncot. A csapszegek és a rájuk húzott hüvelyek valósítják meg a görgős lánc csuklós kapcsolatát, a hevederbe illesztett hüvely pedig a lánc merevségét adja. A hüvelyre húzott görgő biztosítja a görgős lánc kopásvédelmét. A görgősláncok lehetnek egysorosak, kétsorosak vagy háromsorosak is.

Minőségi görgősláncra van szüksége? Keressen minket bizalommal!

A görgősláncokról

A görgősláncok a lánchajtás megvalósításának alkatrészei, amelyek a ma használatos és elterjedt gépelemek közé tartoznak. Már a Római Birodalom korából is találtak feljegyzéseket arra vonatkozóan, hogy lánchajtást használtak a kor emberei, de a valódi áttörést a 19. században értek el vele.

A görgőslánc jó hatásfokkal rendelkező hajtáselem, azonban az idő múlásával a lánc és a fogak egyaránt elkopnak, ezért azt rendszeresen ellenőrizni kell! A kopás előbb-utóbb mindenhol jelentkezik, de szennyezett környezetben, nagyobb megterhelés esetén jóval korábban. A kopás egyértelmű jele, ha a lánc megnyúlik, a fogak pedig oldalra csúsznak. A görgőslánc cseréjére akkor van szükség, ha a nyúlás kb. 3% egy új lánchoz képest.

Keressen minket bizalommal és vásároljon tőlünk kimagasló minőségű gépelemeket, köztük görgősláncokat is! Amennyiben az időtálló, megbízható minőséget keresi, ne halogassa a döntést, válasszon minket! Nálunk mindenféle gépelemet megtalál, méghozzá kiváló minőségben, többféle típusban és kedvező áron!

A görgősláncok története

A görgősláncokat ma már mindenki ismeri, hasznos alkatrészek, amik jelen vannak a különféle meghajtási rendszerekben az egyszerű kerékpártól a bonyolultabb felépítésű és nagyobb méretű gépekig! A láncok nem új keletű találmányok, már a bronzkorban is ismerték és használták őket, bár hozzá kell tenni, hogy ekkor a lánc még csak ékszerként funkcionált, csak később ismerték fel a benne rejlő további lehetőségeket!

A kínaiak időszámításunk előtt 300-ban már alkalmazták a láncokat, és hasznosították is őket! Régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy a görgősláncok elődeit az ókori Római Birodalomban is ismerték és használták. Azonban kifejezetten a mai értelemben vett használatukat inkább az iparosodás hajnalán, a gépkorszak kezdetén, vagyis a XIX. század elején fedezték fel. 1829-ben André Galle felfedezi a gall-láncot, vagy csapos láncot, 1880-ban pedig Hans Renold az, aki szabadalmaztatja a görgősláncot!

Keressen minket bizalommal, ha többet szeretne megtudni, illetve ha minőségi görgősláncokra van szüksége!

Miért fontos, hogy minőségi görgősláncot vásároljon?

Aki az élelmiszeriparban, vagy a mezőgazdaságban tevékenykedik, annak nem kell bemutatni a görgősláncokat, ezért tisztában van azzal is, hogy ezen alkatrészek véges élettartammal rendelkeznek. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ez a határidő előbb, vagy utóbb jön el!

Ahhoz, hogy a görgőslánc élettartama minél tovább tartson, és hosszú éveken keresztül ne kelljen foglalkozni a cseréjével, mindenképp magas színvonalat képviselő termék mellett kell dönteni, ugyanis ellenkező esetben a görgőslánc cseréje állandó kiadás lesz, ez pedig értelemszerűen senkinek sem kedvező. Ha szeretné kideríteni egy görgősláncról, hogy mennyire bízhat a hosszú távú alkalmazhatóságában, ajánlott a kopásállóságának utánanézni. Minél speciálisabb és válogatott alapanyagokból, modern technológiával készült az alkatrész, annál tovább számíthat rá! Természetesen a görgősláncok esetében a biztonságos munkavégzés sem elhanyagolható szempont, hiszen egy hirtelen elszakadó görgőslánc komoly baleseteket is okozhat!

Ha mindezt megelőzné, és a minőség mellett döntene, vásároljon kínálatunkból görgősláncot!

Görgőslánc rozsdamentes kivitelezésben!

A görgősláncok segítségével a szállítási feladatok egyszerűen és hatékonyabban megoldhatóak. Egy ilyen alkatrész gondoskodik róla, hogy a szállítást végző szalag szó szerint gördülékeny legyen és gond nélkül, tempósan haladjon előre. Az azonban még nem elég, ha a görgőslánc kifogástalanul működik, hiszen ugyanilyen fontos, hogy hosszú távon tegye ezt, vagyis időtálló legyen.

A rozsdamentes görgősláncokkal már valóban hosszú távra tudunk tervezni, hiszen az alapanyaguknak köszönhetően nem okoz gondot az elemeknek, hogy sokáig kitartsanak. A rozsdamentes görgősláncok nagy előnye, hogy sokkal ellenállóbbak az időjárás viszontagságaival, a környezeti hatásokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy szinte bárhol sikeresen alkalmazhatóak, minimális karbantartás mellett nem mennek tönkre ott, ahol egy átlagos görgőslánc már feladná. A leggyakrabban gyógyszeripari vagy élelmiszeripari területen írják elő ezeknek az alkatrészeknek a használatát.

Keressen minket bizalommal megadott elérhetőségeinken, és rendeljen megbízható görgősláncokat rozsdamentes kivitelezésben!

Hogyan ápoljuk a görgősláncokat?

Természetesen nem muszáj a görgősláncok ápolására időt fordítani, azonban mindenképpen érdemes. Megfelelő karbantartás nélkül ugyanis a láncmeghajtás zajos lesz, zörögni fog, és az alkatrészek nagyon gyorsan elkopnak, tönkremennek. Nézzük, mit érdemes tenni annak érdekében, hogy ez ne forduljon elő!

Ahhoz, hogy a láncmeghajtás jól működhessen, fontos, hogy megfelelő kenőanyag legyen azokon a részeken, ahol a két fém egymáshoz súrlódik. Ehhez elsőként érdemes – amennyire lehet és amennyire hozzá tudunk férni – egy száraz ronggyal megtisztítani a görgősláncot, ügyelve arra, hogy a többi alkatrészbe ne vigyünk be szennyeződést. Ha ezzel megvagyunk, akkor nagyon vékonyan, és egyenletesen fújjuk be nagy viszkozitású láncsprayvel. Csak kifejezetten erre a célra való olajat alkalmazzunk, különben többet rontunk a helyzeten!

Szeretne többet tudni a görgősláncokról? Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

Milyen az ideális görgőslánc?

Milyen az ideális görgőslánc? A lánchajtás megvalósításának elengedhetetlen alkatrészei a görgősláncok, azonban ahhoz, hogy valóban betölthessék rendeltetésszerű szerepüket, és hosszú éveken át biztosítsák a zavartalan munkavégzést az ipar számos területén, az ügyfeleknek a lehető legideálisabb görgősláncot kell megtalálniuk. A kérdés már csak az, hogy milyen tényezők határozzák meg az ilyen alkatrészeket?

Mivel a görgősláncok folyamatosan használatban vannak, fontos, hogy rendkívül ellenálló alapanyagból kerüljön legyártásra az alkatrész, ugyanis ellenkező esetben intenzív kopásnak indulhat a görgőslánc, így hamar tönkremegy, ez pedig jelentős leállást is jelenthet bizonyos ipari területeken, ha nincs elérhető közelségben pótalkatrész. A görgősláncok alapanyagáról vásárlás előtt tud érdeklődni, illetve szakemberektől is kérhet segítséget, így valóban az ideális görgősláncot vásárolhatja meg.

Egy ideális görgőslánc társ a legnehezebb munkában is. Nálunk biztos megtalálja a tökéletes alkatrészt a mindennapi munkavégzéshez! A görgőslánc megvásárlásához vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Letölthető mérettáblázatok


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu