Mi alapján történik a görgősláncok gyártása?

jan 26, 2024 | Görgős lánc

A görgősláncok nem egyformák, mert többféle lánchajtáshoz készülnek. Az iparban erőátvitelre, ezen túl pedig szállításra, mozgatásra használják ezeket a gépelemeket.

A mezőgazdasági gépek és az ipari berendezések is kapnak görgősláncot. Olyan alkatrészről van szó, aminek nincs megfizethetetlen ára, mégis egyszerűen teszi a dolgát, jellemzően magas hatásfokkal. Olyan környezetben javasolt a görgősláncok használata, ahol a lánc sebesség és az erőátvitel igénye is megjelenik.

A lánchajtások igényeitől függően egy görgősláncot többféle alapanyagból, több soros változatban és méretben is gyártanak. A láncok tulajdonságai befolyásolják, hogy mekkora sebességre, terhelhetőségre képesek.

A görgőslánc méretezése

Ezek a gépelemek egy pár belső, egy pár külső hevederből, csapszegből, görgőből és hüvelyből állnak. Egy lánc lehet egy, kettő vagy három soros is. Egy görgősláncot meg lehet rendelni centiméterre, illetve méterre, de akár a szemek szám alapján is lehet láncot beszerelni.

A görgősláncok gyártásához létrehoztak szabványokat. Az ISO szabvány a brit standard, metrikus méretezést veszi alapul. Az ISO szerint a láncoknak milliméterben kell megadni a méretét.

A másik görgőslánc szabvány az ANSI (ASA), ami az amerikai szabványt jelenti, a mértékegysége pedig a coll. Egy gyártónak tehát az elvárt szakítóerő és a szabványméretek felhasználása alapján kell a termékeit előállítania.

Természetesen a legegyszerűbb egy, már meglévő hajtáselemhez viszonyítani. Ha erre nincs mód, akkor az ipari berendezés, a környezet alapján kell mérlegelni. A láncok az átviteli erő és a környezeti hatások miatt egy idő után súlyos kopást szenvednek el. Az elhasználódott láncra onnan lehet ráismerni, hogy megnyúlt állapotba kerül és nem képes a megszokott pozíciójában, a helyén maradni.

A gépelemek több fajtáját forgalmazzuk, görgősláncok, lánckerekek és ékszíjak is szerepelnek a termékeink között. Az általunk forgalmazott gépelemekről szívesen adunk részletesebb tájékoztatást, csak kérdezze kollégánkat.


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu