Szempontok a mezőgazdasági ékszíjak pótlásához

dec 22, 2023 | Mezőgazdasági ékszíj

Az ékszíj számos gépben és berendezésben kulcsfontosságú gépelem. Az ipari ékszíj és a mezőgazdasági ékszíj is hasonlóan lényeges szerepet tölt be.

Ennek az alkatrésznek a kiválasztásához néhány szempontot kell figyelembe venni annak érdekében, hogy az a konkrét berendezésben hatékonyan működjön. Hiába tökéletes tervezésű, kiváló alapanyagú maga az alkatrész, ha nem illik a helyére vagy az adott környezet nem azt a típust igényli.

Milyen jellemzőkkel írható le egy ékszíj?

  1. Az ékszíj kiválasztásának alapvető követelménye az alkatrész típusának és méretének meghatározása. Elsősorban a gép típusához kell viszonyítani.  Lehet az alkatrész keskeny, fogazott vagy átlapolt is. Az erőt továbbító ékszíjak mindegyike alapvetően trapéz formában készül, de típusától függ, hogy szabványos vagy egyéb mérettel készül e. Az ékszíjak méreteit meghatározza az alkatrész magassága, hosszúsága, szélessége.
  2. A környezet és a használati körülmények jellemzői magukba foglalják, hogy az ékszíj kapcsolatba kerül e vegyszerekkel, szélsőséges hőmérsékletnek, magas páratartalomnak van e kitéve.
  3. Milyen mértékű terhelésnek van kitéve az ékszíj, mekkora erőt kell átvinnie a tengelyek között? A pontos erőátvitelt és a strapabíró munkát rá lehet bízni az ilyen típusú alkatrészekre. A keskeny profilú ékszíjak például nagyobb terhelést bírnak. A mezőgazdasági gépek számára tipikusan a hatszögletű ékszíjak ideálisak, ezeket szokták beszerelni az agráripari gépekbe.
  4. A szóban forgó ékszíj akkor felel meg a kijelölt helyére, ha sebességben, nyomatékban, élettartamban tudja hozni az elvárt normákat és standardokat. Ezen kívül a minimális karbantartás és a könnyű cserélhetőség is mellette szól. Viszonylag alacsony költségek mellett, megbízható teljesítménnyel szerepel jól egy alkatrész.

Az ipar és a mezőgazdaság gépeiben is ott vannak a mechanikai erő átvitelét végző ékszíjak. Legyen az új alkatrész hamisítatlan Tagex termék! Keressen minket bizalommal és rendeljen pótláshoz gépelemet német minőségben!

Címkék:

Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu