Szakadás, kopás, megnyúlás és a következményeik

jún 11, 2024 | Ékszíj, Ipari ékszíj, Mezőgazdasági ékszíj

A gépekben, berendezésekben mindig vannak olyan alkatrészek, amik fokozottabb ellenőrzést igényelnek. Ilyen alkatrészek közé sorolható például maga az ékszíj is.

Az ékszíj egy olyan gépelem, ami sokféle konstrukcióban helyet kapott az autóktól a kompresszorokon át a traktorokig. Az alapanyaga alapvetően rugalmas  gumi, ami miatt nagyobb veszélyt jelent rá az elhasználódás is. A maximális teljesítményen működtetett hajtásrendszerekben az éjszíjnak kiemelt figyelmet kell szentelni.

Milyen elváltozások jelenthetnek meg az ékszíjakon?

Tulajdonképpen mindegy, hogy mezőgazdasági ékszíjat vagy ipari változatot vizsgálunk, hiszen ugyanúgy viselkednek. Ha egy ékszíjjal probléma adódik, legyen az mezőgazdasági ékszíj vagy autóba szerelt alkatrész, azt azonnal észre lehet venni.

A komolyabb elváltozások oda vezetnek, hogy az alkatrész egyszerűen nem tud a feladatának eleget tenni. Az erőátvitel nem tud megvalósulni, a gépezet le is állhat, hiszen egy lényeges elem munkája hiányzik belőle.

Az enyhébb elváltozások közé tartozik az ékszíj megnyúlása vagy kopása. Ilyenkor az alkatrész veszít az erejéből. A rendszeres ellenőrzésekre ezért is szükség van, hogy időben fény derüljön az elváltozásokra és megelőzhető legyen a teljes meghibásodás.

A súlyosabb problémát már a szakadás jelenti, ami a kisebb nagyobb repedésekből indul ki. Az ellenőrizetlen ékszíj hirtelen szakadást produkálhat, ami váratlan gépleállással és kényszerszünettel jár együtt a munkában.

A szakadás egyik oka lehet a túl feszesre húzott ékszíj, amit viszont nem könnyű észrevenni. A felrakásnál kell ügyelni a pontos beállításra, amivel sok kellemetlenségtől és felesleges kiadástól tudja megkímélni magát mindenki.

A Tagexre mindig számíthat, ha új, megbízható alkatrészre van szüksége. A forgalmazott termékeink között megtalálja a német minőséget dicsérő ipari ékszíjakat és azok mezőgazdasági használatra tervezett változatait is. Amennyiben további tájékoztatást igényel a vásárláshoz, lépjen kapcsolatba a kollégánkkal a honlapunkon szereplő elérhetőségeink egyikén!


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu