Mi alapján készülnek az egyes ékszíj típusok?

szept 28, 2023 | Ékszíj, Ipari ékszíj, Mezőgazdasági ékszíj

Az ékszíj, mint hajtáselem, nem hiányozhat az ipari és mezőgazdasági gépekből sem. A szíjhajtás olyan eleméről van szó, amiből több típus is készül.

Milyen szempontok alapján kell ékszíjat választani?

Nem egyféle ékszíj létezik, ahogyan a szíjhajtások alkalmazását is többféleképpen lehet megtervezni és megvalósítani. Milyen tényezők határozzák meg azt, hogy egy szíjhajtásba milyen ékszíjat kell beilleszteni?

  • Meg kell vizsgálni, hogy a szíjhajtást milyen terhelés éri
  • Ellenőrizni kell, hogy milyen környezeti hatások érik az alkatrészt használat közben
  • Pontosítani kell, hogy mi a fő funkciója az ékszíjnak, inkább az erőátvitel vagy a forgómozgás is szerepet kap?

Az ékszíj mérete és a típusa a két fő tulajdonság, ami szerepet játszik a döntésben. Ez a kettő jellemző hatással van arra, hogy egy hajtáselem mennyire bírja a gyűrődést, mekkora erőt képes átvinni, milyen hatékony a munkája.

A tulajdonságaik alapján meg tudunk különböztetni olyan ékszíjakat, amiket inkább a mezőgazdaságban használnak és olyanokat is, amiket főleg az ipari alkalmazásokba építenek be. Az előbbi csoportba sorolhatóak például az átlapolt ékszíjak, míg az utóbbi kategória képviselői az autóipari ékszíjak.

Léteznek speciális hajtáselemek is, amiket átlagon felüli terheléshez vagy extrém környezetbe terveztek.

A helyesen kiválasztott szíj képes elérni az átlagos élettartama végét, nem ad ki zavaró hangokat, pontosan a helyén marad.

Az ékszíjak típusai

Az ékszíjak fajtái a következők:

  • normál
  • fogazott
  • átlapolt
  • dupla
  • magas profilú ékszíj

Amennyiben szüksége van kimagaslóan teljesítő erőátviteli termékre ipari vagy mezőgazdasági területen, csak keressen minket bizalommal! Elismert és évtizedek óta sikeresen teljesítő német cég termékeit forgalmazzuk. A Tagex görgősláncok, ékszíjak és lánckerekek rövid várakozási időt követően érkeznek meg a megrendelőkhöz és hosszú távon bizonyítják a megbízhatóságukat. Felkeltettük az érdeklődését, további felvilágosításra van szüksége? A közzétett elérhetőségeinken lépjen velünk kapcsolatba!


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu