Mezőgazdasági ékszíjak, gépek karbantartása a hosszabb élettartamért

júl 24, 2023 | Ékszíj, Ipari ékszíj, Mezőgazdasági ékszíj

A mezőgazdasági ékszíjak a gazdaságokban használatos gépek alkatrészei közé sorolhatóak. A hajtástechnikai elemek jellegzetes képviselője az ékszíj.

Az ipari és a mezőgazdaságban használt ékszíjak cseréje nem várhat, ha a gépben éppen akkor vált használhatatlanná ez az alkatrész, amikor szükség van az erejére. A mezőgazdasági gépek többségét nem egész évben működtetik, hanem szezonálisan. A gépekre speciális feladatokat bíznak attól függően, hogy a növénytermesztés melyik fázisa van soron. Ennek alapján a vetés, a betakarítás, a szántás stb. külön gépek segítségével történik, meggyorsítva az aktuális munkafázis elvégzését.

ékszíj, ipari ékszíj, mezőgazdasági ékszíj

Gépkarbantartással a következő szezonban is jól teljesít a gép

A többi géphez és berendezéshez hasonlóan, a mezőgazdasági kombájnokat, traktorokat, trágyázókat, talajművelő gépeket vagy szárzúzó gépeket is karban kell tartani. A karbantartás természetesen történhet a helyszínen is, elég a feladathoz értő szakembernek sorra venni az ilyenkor szükséges teendőket.

A gépkarbantartás célja, hogy a traktor vagy a permetező, bálázó gép állapotát szintet tartsa és a műszaki hibák kialakulását elkerülje. A karbantartás egyrészt az alkatrészek átvizsgálását jelenti, másrészt a szakember ellenőrzi, hogy a gép minden funkciójának változatlanul eleget tud e tenni.

Elég egy kis hiba és az máris több fronton képes rombolni a vállalkozás addigi termelékenységét. A gép hibája leállással jár, amivel időt és pénzt veszít a gazda. A javítás további veszteséget jelent, amit nem vagy csak csak nehezen lehet majd bepótolni.

A gépkarbantartás szavatolja, hogy a gép az aktuális és a következő termelési időszakra is készen álljon a munkára. A gép gondozásának kiemelt ideje az ősz, ami egyben a következő évre történő felkészítést is magába foglalja.

ékszíj, ipari ékszíj, mezőgazdasági ékszíj

A gépkarbantartás lépései mindenre kiterjednek

A gépeket meg kell tisztítani a szennyeződésektől. A gép típusától függ, hogy milyen szennyeződés került rá, ez lehet por, sár, de növényi maradványok és kötözőzsinór vagy fólia darabok is. Ügyelni kell arra, hogy nem minden alkatrész bírja a vizes tisztítást, mert a korrózió veszélye fennáll. Ezeknél a mezőgazdasági gépeknél a mechanikai tisztítás jöhet szóba.

Az elhasználódott kopó alkatrészeket ki kell válogatni és cserélni is kell. A forgó alkatrészek kenését is fel kell venni a karbantartási feladatok listájára. Bizonyos gépalkatrészek, például rugók beállítást igényelnek, ezeket pontosan végre kell hajtani. A rugók és egyebek mellett az ékszíjak beállítása szintén lényeges, mert a nem megfelelő állapot túlterhelést, meghibásodást, idő előtti kopást is okozhat az alkatrészben.

A karbantartás mellett a tárolás is szavatolja a mezőgazdasági gépek maximális élettartamának megtartását. A szabadtéren elhelyezett gépeknél kiemelt figyelmet követel meg a korrózióvédelem.

A gazda bevétele azon múlik, hogy az éves tervet tudja e teljesíteni. Ha az időjárás is kegyes hozzá és a termést nem tizedelik betegségek vagy kártevők, akkor jó évet zárhat. A siker tehát nem múlhat azon, hogy a mezőgazdasági gépek egyike miatt le kell állni a szoros munkatervvel.

Forduljon hozzánk bizalommal és intézze el nálunk az alkatrészek beszerzését! Válassza az ékszíj boltunkat, ha nem szeretne csalódni a megvásárolt termék teljesítményében és minőségében! Technikai és anyagi szempontok alapján is jó döntés eredeti Tagex ékszíjat rendelni és használni. A termékekről további felvilágosítást tudunk adni bármelyik elérhetőségünkön, legyen az ipari ékszíj, görgős lánc vagy lánckerék.


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu