Az ékszíjak meghálálják a gondoskodást

máj 22, 2023 | Ékszíj

Az ékszíjak nélkül a szíjhajtás nem tud életre kelni és a berendezések hajtóművei is mozdulatlanok maradnak.

A minőség még nem minden, meg is kell előzni a jövőben kialakulható problémákat. A kiválasztás és a vásárlás alkalmával már meg tudja alapozni a szíjhajtás megbízhatóságát.

Mi a szerepe az ékszíjhajtásnak?

ékszíj, ipari ékszíj, ékszíj árak

Az ékszíjhajtás a hajtásátvitelre tervezett alkatrészek összessége, amik között az ékszíj is szerepel. A rendszer tárcsákból és szíjból áll, számos ipari és mezőgazdasági berendezésben, gépben megtalálható. Az ékszíjhajtás a súrlódó kapcsolatú hajtások közé tartozik, azon belül is a szíjhajtások közé sorolható, a laposszíjhajtások mellett. 

A tárcsák és a szíj a tengelyek között nyomatékátvitelt, szögsebességátvitelt, valamint teljesítményátvitelt is megvalósítanak. Az erőátvitel súrlódás következtében történik meg, a szíjhajtás működése közben. Ezt a fajta szíjhajtást elsősorban akkor alkalmazzák, ha szeretnék kihasználni a szinte 100 százalékos hatásfokot, a zajtalan működést vagy az alacsonyabb karbantartási igényt, ami az ékszíjhajtásokat jellemzi.

Milyen bánásmódot igényel az ékszíj?

ékszíj, ipari ékszíj, ékszíj árakHosszú távon akkor lesz megfelelő a szíjhajtás működése, ha precízen szerelik össze és a lelkiisimeretes karbantartást sem hanyagolják el. Gyakori probléma például, hogy a szíj felesleges igénybevételnek van kitéve azzal, hogy a tengelyek nem teljesen párhuzamosak, ez pedig lerövidíti a szíj eredeti élethosszát.

A hatékonyság és az élettartam az ékszíjaknál a két legfontosabb tulajdonság, amit akaratlanul is negatívan lehet befolyásolni az átgondolatlan kezeléssel. Már a beszerelés és a bejáratás alkalmával sokat lehet tenni azért, hogy az alkatrész működése a jövőben a tervezett célokkal összecsengjen. A bejáratás első napjaiban fokozottan kell vizsgálni a szíj állapotát, mert sérülést szenvedhet, illetve túlságosan megnyúlhat. A pontos ás fokozatos beállítással elkerülhető az alkatrész élettartamának a megrövidülése.

Egy erőátviteli alkatrész, mint amilyen a szíj is, jellegzetes meghibásodást tud produkálni. A teljesség igénye nélkül előfordulhat szíjszakadás, elcsúszás vagy meglazulás, de túlfeszítettség is. A megelőzés az, ami az ékszíjhajtás és az alkatrészek eredeti állapotát fenn tudja tartani.

Rendszeresen meg kell vizsgálni, hogy a szíjakon nincs e új repedés, szakadás, az eredeti pozíciójukból nem mozdultak e el, de az is fontos, hogy milyen a feszességük. Ezek a változások kihatnak a hajtás biztonságos és hatékony működésére. Ha bármilyen elváltozás észlelhető, a berendezést azonnal le kell állítani és az igazítást vagy a szükségessé vált javítást, illetve cserét elvégezni. Hosszú távon ez a gondoskodás kifizetődik, mert a szíjhajtás hatékonyabb lesz, az alkatrészek tönkremenetele pedig lelassul.

A Tagex alkatrészek megszolgálják a bizalmat

Az ékszíj kereskedésünket megéri előnyben részesíteni, ha a kimagasló színvonalú alkatrészekről nem szeretne lemondani. A Tagex minden terméke hozzájárul ahhoz, hogy a hajtástechnikában se kelljen semmilyen kompromisszummal kiegyezni. Amellett, hogy a cég német precizitással készült termékei eleget tesznek minden szakmai követelménynek, még az ékszíj árak is kedvezőek.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha felkeltette az érdeklődését a lánckerekekből, görgős láncokból, mezőgazdasági és ipari ékszíjakból álló termékválasztékunk! Az elérhető termékekről és azok tulajdonságairól is szívesen adunk az érdeklődőknek felvilágosítást. A honlapon szerepelnek a cégünk elérhetőségei, lépjen kapcsolatba velünk minél előbb!


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu