Az ékszíjak típusai és méretezése

máj 30, 2024 | Ékszíj

Az ékszíj ott van a járművekben, gépekben, ipari berendezésekben, mezőgazdasági gépekben. A felhasználástól is függ, hogy melyik típus bizonyul ideálisnak.

Az ékszíjak olyan alkatrészek, amik egy hajtómű életre keltésében vesznek részt, ahol megtalálhatóak, ott általában a motor meghajtásában segédkeznek. Általánosságban elmondható, hogy az ékszíj feladata a hajtásnak felel meg. Szivattyút, motort, generátort vagy ventilátort is képes hajtani.

Az ékszíjak osztályozása

Az ékszíjak jellemezhetőek típus és méretezés szerint is.  Többféle is készül ebből az alkatrészből, mert nem ugyanaz a fajta illik minden gépbe és berendezésbe. Ha egy ékszíj elkopik vagy elszakad, megnyúlik és cserére szorul, mindig meg kell róla bizonyosodni, hogy ugyanazt a típust és méretet szerelik be a régi helyére.

A különböző ékszíj méreteket két tulajdonság alapján határozzák meg, ez az alkatrész hosszúsága és a típusa. A többféle méret közül vannak gyakrabban és ritkábban használt típusok.

Azonosítás méret alapján

Egy ékszíj profilját a keresztmetszete alapján lehet beazonosítani. Gyakorinak mondható a Z vagy M profilú ékszíj, de elérhető A profil is. Klasszikus, keskeny vagy hatszögletű profiloknál is más méretek adottak.

Az alkatrész méreteit milliméterben szokás megadni, de vannak kivételek, amiknél az angolszász mértékegységet használják vagyis inchben (collban) van adják meg. Az ékszíjakhoz több szám is tartozik, mert lemérik a belső hosszt (Li), a külső hosszt (La) és a középhosszt (Lp) is. A munkahossz méretet az Lw betűkkel jelölik és ez tulajdonképpen az Lp értéknek felel meg.

Az ipari ékszíjak mellett a mezőgazdasági változatokat is megtalálják a vásárlók a mi termékkínálatunkban. A német minőséget garantálni tudjuk, hiszen eredeti, Tagex termékeket forgalmazunk. Amennyiben ragaszkodik a legjobb alkatrészekhez, jó helyen jár nálunk.

Örömmel segítünk eligazodni az ékszíjak világában és adunk tanácsokat a termék kiválasztásához. További információkért lépjen kapcsolatba kollégánkkal a weboldalunkon szereplő elérhetőségeink egyikén!


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu