Az ékszíj beállítás és a szíjfeszítés jelentősége

aug 25, 2023 | Ékszíj, Ipari ékszíj, Mezőgazdasági ékszíj

Az ékszíjak fontos szerepet betöltő alkatrészek, amik az ékszíj hajtást teszik teljessé. A megbízható alkatrész önmagában még kevés, tudni kell vele bánni is.

A legtöbb alkatrészre igaz, hogy hiába rendelkeznek kitűnő és jól kihasználható tulajdonságokkal, ha valami miatt nem tudnak érvényesülni. Általában az alapvető okok között szerepel az, ha nem megfelelően szerelik a helyére az alkatrészt. A további okok között szerepelhet még az elégtelen beállítás is.

Az alkatrész nem tudja a funkcióját ellátni, ha ebben akadályozza a rossz elhelyezkedése vagy esetleg a beszerelésből fakadó erőhatások. A kedvezőtlen forgatókönyv oda is vezethet, hogy az alkatrész sokkal hamarabb és sokkal nagyobb mértékben kezd elhasználódni és hamarosan tönkremegy. Senki nem engedhet meg magának ilyen pazarlást, főleg nem drága berendezések, munkagépek, járművek, gépsorok fenntartásánál.

ékszíj, ipari ékszíj, mezőgazdasági ékszíj

Egyértelmű, hogy a beszerelés és a beállítás precíz, körültekintő és szakszerű jellege nélkül csak egyszerű alkatrész pazarlás történik. Kerülje el a költséges következményeket és alapozza meg a sikeres és hosszú életciklust már az elején! Az ékszíjaknak is megvan a maguk beszerelési és beállítási útmutatója. Milyen részletekre kell ügyelni egy új alkatrész cseréjénél?

A körültekintő telepítés az ékszíj érdeke

Az ékszíjak problémák nélküli működését már a legelején meg kell alapozni, ezen múlik vagy bukik minden. De pontosan min is múlik? Az mindenki számára egyértelmű, hogy a választás meghatározó. A termék alapanyaga, gyártási technológiája és ezzel együtt az élettartama is meg fogja határozni, hogy az alkatrész mire képes a berendezés működése során. Ezen kívül az alkatrész beillesztése, majd pedig a beállítása is hatással van arra, hogyan és milyen hosszú ideig lehet majd használni.

A beállítás az ékszíj életét meghosszabbítja

Az ékszíjaknál a telepítést követő első 48 órában már meghatározó az alkatrész viselkedése. A szíj felveszi azt az alakját, ami később lesz ideális vagy épp ellenkezőleg, nem a megfelelő alakban lehet majd használni. Az ékszíj anyaga megnyúlik és betömörödik, a felületén található gumifelület pedig lekopik.

ékszíj, ipari ékszíj, mezőgazdasági ékszíj

Egyáltalán nem mindegy, hogy a megnyúlás milyen mértékű. Az az éjszíj, ami már a legelején túlnyúlik az ideális mértéknél, hamarosan használhatatlan lesz. A szíjfeszítés utánállításával lehet korrigálni a szíj túlnyúlását, ami megelőzi, hogy az alkatrész sérüljön vagy rövid idő múlva ki kelljen cserélni.

Fontos, hogy mielőtt az új szíjat beillesztik a helyére, ellenőrizzék a réginek a helyét, nincsenek e olyan sérülések, ami kárt okozhatnak az új ékszíjban. Az ellenőrzést követően alaposan meg kell tisztítani az alkatrészeket. Az előírásoknak megfelelően rögzíteni kell az alkatrészt, beállítani, majd pedig a két napnyi idő elteltével a megnyúlást korrigálni. A szíj finom beállítását addig kell végezni, ameddig az anyag megnyúlása be nem fejeződik. A szíjfeszítés szükségességét egyértelműen jelzi az alkatrész által kiadott sivító hang is. A kenőanyagok használat tehát egyáltalán nem szükséges, csupán a beállítással meg lehet adni az alkatrészeknek a korrekciót.

A piacon vezető szerepet betöltő Tagex termékei között ipari ékszíjak és mezőgazdasági ékszíjak is megtalálhatóak. Ezeket a német alkatrészeket forgalmazzuk és népszerűsítjük hazánkban. Amennyiben ragaszkodik a legmagasabb minőséghez, ne adja lejjebb egy eredeti, Tagex alkatrésznél! A megvásárolható termékekről további információt tudunk nyújtani a velünk kapcsolatba lépő érdeklődőknek az elérhetőségeinken.


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu