Egy kis ékszíj összefoglaló

ápr 28, 2023 | Ékszíj

Az erőátvitel és a szíjhajtás megkerülhetetlen eleme az ékszíj. Vékony, fekete, rugalmas, de mit tud még?

Érdemes egy kicsit jobban is megismerni, milyen tulajdonságai vannak ennek a gépelemnek.

Mire képes az ékszíj?

Az ékszíj éppen úgy megtalálható az autókban, mint a háztartási gépekben, de ott van a mezőgazdasági gépekben és a legtöbb ipari berendezésben is. Az ékszíjhajtásról elmondható, hogy a legáltalánosabb eszköz arra, hogy a forgó mozgásokat elindítsák és mozgásban tartsák. Az ékszíj nem más, mint egy összekötő elem a tengelyek között és egyik elemről a másikra viszi át a nyomatékot.

A szíjhajtást akkor szokás alkalmazni, ha a tengelyek között nagyobb távolság mérhető. A szíj és a tengelyek között mozgás közben súrlódás jön létre. Ez a súrlódás az, ami képes az erőátvitelt megteremteni a tengelyek között.

Az ékszíj elődje a lapos szíj, aminek az eredete egészen az ipari forradalomig vezethető vissza. Az ékszíj nem más, mint a lapos szíj továbbfejlesztett változata. Az elődjénél sokkal többet bír és az sem vált a hátrányára, hogy sokkal nagyobb erőátvitelre is képes.

A lapos szíjjal összehasonlítva egy korszerű ékszíj már jobban alkalmazkodik a bonyolult gépezetekhez. A mérete kisebb, ezáltal jóval kevesebb helyet foglal, de mégsem vált a méretváltozás a teljesítmény rovására.

Mi történik, ha hiba csúszik a rendszerbe?

ékszíj, ipari ékszíj, ékszíj árak

Persze a mai ékszíjak sem tökéletesek, ugyanis ezek a gépelemek is meg tudnak hibásodni. Gyakori probléma például, hogy az alkatrész megcsúszik és ez akár elsőre vagy sokadik alkalommal könnyen odavezethet, hogy a szíj megsérül. A szíjak leggyakoribb sérülését a szakadás jelenti. A szakadás akkor is bekövetkezhet, ha a gépelem már elöregedett, elkopott, vagyis elhasználódott és az anyaga nem bírja tovább. Ha elkerülhetetlenné válik, természetesen cserélni kell az alkatrészt.

Az új ékszíj kiválasztása a régi alkatrész méretei alapján történik. A szíj szélessége és magassága, hosszúsága az alkatrészen is fel van tüntetve, ezen túl lényeges az anyag és a profilja is.

Az ékszíj cseréhez nem elég az alkatrészt kicserélni. A körültekintő szakember megvizsgálja a tárcsát is, amire az ékszíj kerül. A tárcsa állapota ugyanis okozhatta a gépelem tönkremenetelét és az új szíjat is idő előtt elhasználhatja, ha nem vigyáz. Tehát a tárcsát alaposan le kell ellenőrizni, nem található e rajta változás. Keresni kell bemaródást, eldeformálódást vagy pedig kopás nyomait. Ha bármelyik megerősítést nyer, akkor a szíjtárcsát is ki kell cserélni annak érdekében, hogy a szíjhajtás ismét jól működjön.

Válassza a német siker terméket!

ékszíj, ipari ékszíj, ékszíj árakAmennyiben olyan gépelemet szeretne vásárolni, ami teljes mértékben megfelel minden elvárásának, akkor megtalálta azt a kereskedést, amit keresett. A nagy múltú és szakmai körökben is elismert Tagex az a márka, aminek a termékeit megtalálja az egyetlen hazai forgalmazónál, vagyis nálunk. Választékunk minden gépelemet tartalmaz, ami a Tagex termékpalettáján megtalálható, a mezőgazdasági és ipari ékszíjaktól a görgős láncokon át egészen a lánckerekekig. Mi beszerezzük a terméket, ami a hazai vásárlók számára könnyen elérhetővé válik, anélkül, hogy utánajárással kellett volna tölteniük az időt.

A Tagex elsőosztályú termékeivel a gépek és berendezések is kiemelkedő minőségű alkatrésszel lesznek gazdagabbak. Egy olyan, kisméretű alkatrésznek is fontos szerepe, mint az ékszíj, ha a gép megbízható működéséről van szó. A termékeink mellett az áraink is kedvezőek, legyen szó görgős lánc, lánckerék vagy ékszíj árakról.


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu