Az ékszíj gyártás alapjairól dióhéjban

febr 22, 2023 | Ékszíj

Ha azt mondjuk, hogy szíjhajtás, Ön azt mondja, hogy ékszíj. Az ékszíj gyártás célja, hogy a szíjhajtást tökéletes, kiegészítő alkatrészt hozzon létre.

Az ékszíjak speciális gépelemek, mert nem merev, hanem rugalmas testtel készülnek. A hajtóelemeknek ez a típusa nemcsak rugalmas alapanyagból készül, általában gumiból, de több változatban is gyártják. Az egyes ékszíj típusok lehetnek standard tulajdonságú elemek, de könnyedén lehet egyedi jellemzőkkel is ékszíjat készíteni.

Az ékszíjakat többféle típus és tulajdonság alapján gyártják

A vásárlónak tudnia kell, hogy milyen tulajdonságai legyenek a gépelemnek. Az ipari ékszíjak kiválasztásához is olyan alapvető szempontokat kell sorra venni, mint a mezőgazdasági ékszíjak esetében. Az ékszíj felhasználási környezete befolyásolja, hogy milyen teljesítménnyel, milyen tulajdonsággal gyártják a rugalmas gépelemet.

Az ékszíj bizonyos méretben, alapanyaggal, profillal, felülettel készül el.  A hagyományos ékszíjak standard méretekben kerülnek le a gyár futószalagjairól. Az ékszíj gyártásnak is megvannak azok a  speciális lépései, amiknek a végigkövetésével  elkészül az új, ipari gépelem. Mindez azonban mellékes, ha a termék maga nem tudja a kijelölt feladatát betölteni vagy túl gyorsan fog tönkre menni.

Ékszíj gyártás

Minőségi is legyen az ékszíj, ne csak új

Az ékszíj gyártás technológiája, a gyártó márka termékeinek színvonalára is hatással van. Egy alacsony, egy közepes vagy egy prémium kategóriás ékszíj eltérő teljesítményre képes. A standard és a speciális igényekhez gyártott ékszíjakra is igaz ez a kitétel.

Az ékszíj gyártás alapanyaga a vulkanizált gumi, kaucsuk, de alkalmaznak szintetizált gumit is az előállításhoz. A kettő keverékéből is gyártanak új ipari ékszíjakat. A gumi jelenti a hagyományos anyagát egy standard ékszíjnak. A gépelemet négy részből állítják össze. Az ékszíj alapra kerül az erőhordozó réteg, majd a fedlap, végül a bevonó anyag.

Melyik réteg kapja a legnagyobb szerepet abban, hogy milyen minőségű lesz az elkészült ékszíj? Az ékszíjak fontos tulajdonsága a rugalmasság és azt is biztosítani kell a gyártási folyamat során, hogyan maradjanak hosszú távon erősek.  Ezt a szakítószilárdsággal tudjuk jellemezni. Az ékszíj szakítószilárdságát az alapra felvitt fedlap adja. A fedlap anyaga poliészter, ami biztosítja, hogy az ékszíj képes legyen az erőátvitelre és rugalmas maradjon, ugyanakkor ne szakadjon el egykönnyen. Az ékszíjnak ezen kívül még alaktartónak is kell maradnia, különben a használat következtében gyorsan megnyúlna.

Ékszíj gyártás

A Tagex ékszíjak a színvonalas gyártás mintapéldái

Az ipari hajtástechnikában csak azok a termékek sorolhatóak a legmagasabb kategóriába, amik maximálisan kiegészítik a hajtásrendszereket. A német Tagex cég kizárólag olyan gépelemek forgalmazásával foglalkozik, amik a legmagasabb követelményeknek maradéktalanul meg tudnak felelni.

A hazai forgalmazással a vállalkozásunk azt szeretné elérni, hogy az ipari szegmens szereplőinek legyen egy stabil alkatrész beszerzési forrása. Ékszíjak mellett görgős láncok, valamint gumilánctalpak és lánckerekek eladásával is foglalkozunk nemcsak az ipar, de a mezőgazdaság területén érdekelt vásárlók számára is.

Az ok nem számít: meghibásodás, karbantartás vagy felújítás, csere vagy új berendezés összeállítása miatt van szükség ékszíjra? Forduljon hozzánk bizalommal, ha megbízható forrásból, mindig egyenletes minőséget produkáló cégtől szeretne új alkatrészt beszerezni! A teljes körű tájékoztatáshoz keresse kollégáinkat az egyik elérhetőségünkön!


Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu