AZ ÉKSZÍJAK TÖRTÉNETE

nov 28, 2017 | Ékszíj

Hogy honnan ered az ékszíjak története? 1430-as években a csiszoló gépeknél már megjelent a kötélhajtás, ezen kívül Leonardo da Vinci rajzain is láthatóak ezek. A márványtömbök fűrészelésénél még napjainkban is kedvelt eszköz a végtelenített drótkötél. A 18. században az első ipari forradalom folyamán a termelő berendezések már lapos ékszíjak segítségével működtek.

Miután Leonhard Euler matematikus leírta a hajtási mechanizmus elméletét, Johann Albert Eytelwein mérnök megalkotta 1808-ban a hajtás során kialakuló súrlódási egyenletet. Ez nélkülözhetetlen az ékszíjak megfelelő működéséhez. Fernand Habegger mérnök egy új tanulmánnyal rukkolt elő, ahol a poliamid alkalmazását javasolta. Szerinte a poliamid olyan egyenletes és sima, hogy könnyebben kiszámítható, milyen rugalmassági tényezőkkel rendelkezik.

A mai ékszíjak is poliamid anyagból készülnek, ám a maximális teljesítmény miatt kiegészült tapadást biztosító felülettel, poliészterrel és kopásállókkal, melyek az olajnak és a zsírnak kiválóan ellenállnak. Ezáltal használhatjuk mi is a kiváló minőségű ékszíjak valamelyikét, melyet igényeinek megfelelően megtalál nálunk is!

Címkék:

Elérhetõségek
Telefon:+36 74 413-429
Munkatársak:
Horváth Gábor – +36 30 956–3469
Molnár Krisztián – +36 30 937–9238
E-mail:tagex@tagex.hu